Studio


An Vanhentenrijk

An Vanhentenrijk (°18 januari 1960) is moeder van Raf en Julie en woont met haar echtgenoot Pieter Vanhee in Bonheiden.

Voor haar is kalligrafie/schriftkunst tekenen en schilderen met letters. Soms heel precies, andere keren ruw en nonchalant. Experimenteren, zoeken naar nieuwe toepassingen, nieuwe lettervormen, tekens en texturen op papier, canvas, glas of hout. Collages, gemengde technieken, soms louter spel van 26 letters. Ook combineert ze het schrijven met ruimtelijk werk zoals schalen en andere 3D objecten.

In haar opleiding binnenhuisarchitectuur, die ze omschrijft als een weg van leren zien, van zoeken naar steeds nieuwe ideeën, van ruimtelijk inzicht verwerven en van spelen met kleuren, zat voor An al de basis voor haar kalligrafie. Ze volgde ook een lerarenopleiding en dat voelt elke cursist in elke cursus: ze houdt van lesgeven, van cursisten begeleiden en stimuleren in hun groeiproces om ze naar een eigen stijl te ontwikkelen.

Door de vele ideeën en technieken die zij via haar cursussen doorgeeft aan cursisten heeft zij een impact op de evolutie van de kalligrafie in Vlaanderen.

In 1988 startte ze met kalligrafie en schoolde zich tijdens heel wat lessen en stages bij nationaal en internationaal gerenommeerde kalligrafen : o.a. John Stevens, Brody Neuenswander, Gottfried Pott, Thomas Ingmire, Karl Georg Hoefer, Denise Lach, Peter Thornton, Ewan Clayton, Susan Skarsgard, Yves Leterme, Torsten Kolle, Wilbert Wegman, Laurent Plfughaubt, Laurent Rébéna, Carl Rohrs, Denis Brown, Christopher Haanes, Sue Hufton, Eleanor Winters, Ludo Deveaux, Yukimi Anand, Lieve Cornil, Julian Waters e.a.

Sinds 1996 is ze werkzaam als zelfstandig kalligraaf. Ze geeft niet alleen les in haar eigen atelier in Bonheiden, ze gaat ook naar diverse kalligrafiegroepen in Vlaanderen (o.a. Retie, Beveren en Rijmenam). Sinds 2003 is ze ook docente ‘Witruimte’. Op vraag werkt ze kalligrafieopdrachten uit voor bedrijven en privé.

De voorbije jaren stelde ze tentoon in Vlaanderen en Nederland en werden enkele van haar werken gepubliceerd in boeken (o.a. Encyclopedia of Calligraphy, Artelier 2004 en 2009) en tijdschriften (o.a. ‘Scriptores’ van de gelijknamige kalligrafievereniging en het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift ’Letter Arts Review/Annual’).

Verscheidene malen werd ze geselecteerd voor diverse kalligrafiewedstrijden. In 2014 was ze samen met o.a. Ewan Clayton (UK) jurylid voor de kalligrafie- en boekbindwedstrijd ‘Pieces for Peace’. In maart/april 2015 nam ze met twee van haar werken deel aan ‘The International Calligraphy Exhibition 2015’ in Moscow.